Moldavië

Je hoort vaak zeggen: “onbekend is onbemind”, en dat geldt bij uitstek voor Moldavië. Ontdek dit land dat dankzij zijn uitstekende ligging een aangenaam klimaat heeft met over het algemeen lange, warme zomers en milde droge winters!

Wist je dat...?

...dit het minst bezochte land is van Europa?

...Moldavische wijn wordt gebannen in Rusland?

...Moldavië de thuisbasis is van het grootste flesvormige gebouw?

...van de 152 landen die zijn opgenomen in de ranglijst van internettoegangssnelheid, Moldavië op de derde plaats staat?

...hun kleinste publieksbeeld slechts 10 centimeter hoog is en opgedragen is aan het verhaal van de kleine prins?

What to expect?

cultuur

Bij de meeste Europeanen doet het land niet meteen een belletje rinkelen of kan men niet meteen iets bedenken dat typisch is voor Moldavië. Het land is geografisch een beetje te vergelijken met België aangezien het ligt ingeklemd tussen twee veel grotere buurlanden, namelijk Roemenië en Oekraïne.


Moldavië is vooral bekend om zijn oude, orthodoxe kloosters die in een aantal gevallen prachtig tegen de groen beboste heuvels aangebouwd zijn en een aantal forten in de grensregio met Oekraïne die vroeger dienden als bescherming tegen invallen van Russen en Ottomanen. In Miilesti Mici kan je de grootste wijnkelder ter wereld bezoeken. Het complex telt in totaal 200 kilometer gangen en meer dan twee miljoen wijnflessen.


Gezin

Moldavië is nog steeds één van de minst welvarende landen van Europa en net als in verschillende andere landen in Oost-Europa trekken veel jonge mensen er weg om in het Westen hun geluk te gaan beproeven.

Terwijl vroeger het gezinspatroon in Moldavië eerder traditioneel was is er de laatste jaren een sterke stijging van het aantal éénoudergezinnen. Ook komt het vaak voor dat ouders tijdelijk in het buitenland gaan werken om het onderwijs van de kinderen te kunnen bekostigen en dat hierdoor de grootouders de rol van ouder moeten overnemen. In de meer ‘traditionele’ families blijven kinderen tijdens hun school en studies bij de ouders wonen en soms nog een stuk langer, aangezien het voor jongeren niet zo gemakkelijk is om financieel onafhankelijk te worden.


Mamaliga

De Moldavische keuken is zeer vergelijkbaar met de Roemeense keuken en is eigenlijk een mix van de keukens uit de regio met sterke Griekse, Poolse, Russische en Turkse invloeden. Dit heeft uiteraard te maken met de overheersing van de Russen en de Ottomaanse Turken in de voorbije eeuwen. Veelvoorkomende ingrediënten in de Moldavische keuken zijn rund- en varkensvlees, aardappelen, kool en verschillende graanvariaties. Een traditioneel Moldavisch gerecht is "Mamaliga", een soort pap op basis van maïsmeel, waarmee vlees, aardappelen en groenten gecombineerd worden.
Bij het eten houden Moldaviërs van een goed glas wijn of bier. Het land heeft een grote wijnindustrie en wijnexport is dan ook een belangrijk onderdeel van de economie.


    


            Moldova flag vector - free download

taal

Net als in Roemenië is de officiële taal het Roemeens, maar ook Russisch wordt door een klein deel van de bevolking gesproken, voornamelijk in de gebieden waar etnische Oekraïners en Russen leven.


onderwijs

Het schooljaar begint op 1 september en dit is ook een nationale feestdag, waarbij verwacht wordt dat leerlingen in hun mooiste kleren naar school gaan en iedere school met een soort van openingsceremonie aan het nieuwe schooljaar begint. Een typische schooldag begint om 8u ‘s morgens en eindigt tussen 14u en 15u. Het schooljaar eindigt al eind mei en de scholieren beginnen dan aan een drie maanden durende zomervakantie.


Inbegrepen in de programmaprijs

Niet inbegrepen in de programmaprijs

Corona