Litouwen

Litouwen heeft in 2022-2023 geen programma in verband met COVID-19

Wist je dat...?

...Litouwen het enige land ter wereld is met een eigen officieel aroma; de geur van Litouwen?

...het een echte basketbalnatie is?

...Het Litouwse woord voor 'dank u' (Ačiū) als het Engelse nieswoord 'Achoo!' klinkt?

... dat dit land over een van de snelste internetconnecties ter wereld beschikt?

... er meer heteluchtballonnen zijn per hoofd van de bevolking in Litouwen dan in enig ander land?

What to expect?

Cultuur

Litouwen is het meest zuidelijk gelegen van de Baltische staten en kenmerkend voor zijn prachtige natuur. Je vindt overal grote nationale en regionale natuurparken met bossen, grasweiden en riviertjes.


Litouwers kunnen misschien eerst wat bot of humeurig overkomen, maar uiteindelijk zal je zien dat de meeste Litouwers zeer gastvrije, warme mensen zijn. In publieke ruimtes proberen Litouwers echter wat afstand te bewaren en elkaars privacy te respecteren, hou daar dus zeker rekening mee.


Vergeet zeker niet om warme kleren mee te nemen als je de winter wil doorkomen in Litouwen. Het kan er ijzig koud worden en met de koude winden die van Rusland komen gaat de temperatuur gemakkelijk tot -20!

Gezin

In de meeste gezinnen gaan beide ouders buitenshuis werken en er wordt dan ook verwacht dat de kinderen ‘s avonds wat meehelpen bij huishoudelijke taken. Het is belangrijk dat ‘s avonds na de school - en werkuren iedereen samenkomt voor de maaltijd. Iedereen vertelt dan over zijn dag en deelt leuke anekdotes met elkaar.           Lithuania flag emoji - free downloadSport

De nationale en meest populaire sport is basketbal. De meeste Litouwers volgen de wedstrijden en vrienden gaan gewoonlijk op café of thuis de wedstrijden samen bekijken. Verschillende bekende basketballers zijn in Litouwen echte vedetten en spelen in de NBA.


Taal

De officiële taal is het Litouws. Naast het Litouws wordt er ook veel Russisch en Pools gesproken. De jongeren spreken tegenwoordig wel al een redelijk woordje Engels. Desondanks kan een Litouws woordenboekje erg handig zijn!


Eten

Als je in Litouwen wordt uitgenodigd voor een maaltijd zul je waarschijnlijk een heleboel eten voorgeschoteld krijgen. Een grote maaltijd kunnen aanbieden was vroeger een teken van welvaart en hoge status en Litouwers beschouwen het nog altijd als hun plicht om gasten te verwennen. De meeste maaltijden zijn wel redelijk zwaar en vullend


Het nationale gerecht heet Cepelinai. Dit zijn gevulde aardappelknoedels met stukjes spek en een champignonsausje. De echte fijnproevers moeten ook eens Saltibarsciai proberen, een koude rodebietensoep.


Onderwijs

De laatste twee jaar van de middelbare school gaan de Litouwse scholieren naar een Gymnasium, waar ze naast een aantal algemene plichtvakken, ook een aantal keuzevakken moeten kiezen. Bij elk vak dat je kiest, hoort ook een moeilijkheidsgraad en op basis daarvan wordt dan je eindcijfer bepaald voor dat vak. 


Elke klas heeft een klastitularis waarbij je altijd terecht kan met vragen of problemen. Tijdens de middagpauze eten de meeste leerlingen warm in de schoolkantine.


Wil je graag een voorproefje zien van het oriëntatiekamp ter plaatse? Bekijk dan onderstaande video!