Indonesië

QUICK FACTS

Hoofdstad Jakarta
Taal Bahasa Indonesia
Oppervlakte 1.910.931 km²
Inwoners 267 miljoen
Munt Roepia
Nationale feestdag 17 augustus (onafhankelijkheidsdag)

Veelzijdigheid en diversiteit zijn grote troeven van het land. Op religieus vlak leven verschillende godsdiensten naast elkaar, de huidige cultuur is het resultaat van een mengeling van verscheidene invloeden en op vlak van natuur kan je vulkanen, stranden, bergen, rijstvelden, regenwoud en savannes bewonderen. Je zal er niet snel op uitgekeken raken! 

Wist je dat...

...baby's in Bali de eerste 6 maanden de grond niet mogen raken omwille van spirituele redenen?

...er geen exact aantal is van hoeveel eilanden tot Indonesië behoren?

...het er verboden is om te kussen in het openbaar?

...er hotels zijn met verdiepingen met kamers voor enkel vrouwen?

...de Indonesiërs een van de kleinste personen ter wereld zijn? 

What to expect?

CUlTUUR & GEZIN
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld, maar er zijn ook invloeden merkbaar uit het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Dankzij deze verschillende godsdiensten zijn er vele religieuze festivals doorheen het jaar. Bekijk zeker welke mogelijkheden er zijn en welke je zou kunnen bijwonen! Indonesiërs houden niet van conflicten en je zal dan ook geen verhitte discussies in het openbaar meemaken. Dit zou gezichtsverlies betekenen. Over het algemeen zullen Indonesiërs steeds glimlachen; zelfs in het geval van beschamende situaties. Bij het begroeten is het normaal een hand te geven, maar voor ons komt deze handdruk maar slapjes over. Het kan ook zijn dat een man jouw handen naar zijn borstkas brengt om te zeggen: "ik groet u vanuit mijn hart". Een typisch Indonesisch gezin bestaat niet. Alhoewel de meeste gezinnen vaak uit vader, moeder, één of meerdere kinderen en opa en oma bestaan. Daarnaast komt het regelmatig voor dat andere familieleden als ooms en tantes ook in huis wonen.

Taal

De officiële taal van Indonesië is het ‘Bahasa Indonesia’. Het is geen moeilijke taal om te leren aangezien het geen lidwoorden, ingewikkelde vervoegingen of geslachten kent. De woorden worden uitgesproken zoals ze zijn gespeld. Je zal er ook nog woorden horen die herkenbaar zijn door de Nederlandse overheersing uit het verleden. Er zijn echter nog talrijke talen aanwezig, waaronder het veelgesproken Javaans.

Sport & hobby’s

Duiken, golf, badminton en pencak silat (een vechtkunst - denk aan karate) zijn populaire sporten. Of ga naar een muziekvereniging, want ook muziek is een grote liefde in Indonesië. Naast alle genres van popmuziek hoor je op de radio ook andere muziekgen- res zoals Krontjong, Dangdut, Campursari, Jaipongan en de regionale Pop Java, Pop Sunda en Pop Minang. Allemaal hebben ze een eigen geluid.

ONDERWIJS & VRIENDEN
Je zal er les volgen in een publieke of private school. Het schooljaar kent er andere periodes dan bij ons. Het start namelijk in juli en eindigt het volgende jaar in juni. Voor 16 tot 18-jarigen bestaat er de bovenbouw. Hier kies je een algemeen vormende richting of beroepspraktijk, met als vier specialisaties: techniek, handelswetenschappen, huishoudkunde of landbouw. Indonesische jongeren nemen school erg serieus. Van jou wordt hetzelfde verwacht. Vooral in arme gezinnen zijn studerende jongeren de hoop op een betere toekomst voor de familie. Je gaat naar school in de regio waar je gastgezin woont. Welke richting je kiest, hangt af van jouw persoonlijke interesses.

Inbegrepen in de programma prijs

NIET INBEGREPEN IN DE PROGRAMMA PRIJS

CORONA

ANDERE INTERESSANTE PROGRAMMA'S