Indonesië

Veelzijdigheid en diversiteit zijn grote troeven van het land. Op religieus vlak leven verschillende godsdiensten naast elkaar, de huidige cultuur is het resultaat van een mengeling van verscheidene invloeden en op vlak van natuur kan je vulkanen, stranden, bergen, rijstvelden, regenwoud en savannes bewonderen. Je zal er niet snel op uitgekeken raken! 

Wist je dat...

...baby's in Bali de eerste 6 maanden de grond niet mogen raken omwille van spirituele redenen?

...er geen exact aantal is van hoeveel eilanden tot Indonesië behoren?

...het er verboden is om te kussen in het openbaar?

...er hotels zijn met verdiepingen met kamers voor enkel vrouwen?

...de Indonesiërs een van de kleinste personen ter wereld zijn? 

cultuur

De hedendaagse Indonesische cultuur is het resultaat van eeuwenoude tradities uit onder andere India, China en het Midden-Oosten en westerse invloeden van Portugese handelaren en Nederlandse kolonisten. 


Ook de verschillende religies beïnvloeden de culturele gebruiken de dag van vandaag. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld, maar er zijn ook invloeden merkbaar uit het Hindoeïsme en het Boeddhisme.


Dankzij deze verschillende godsdiensten zijn er vele religieuze festivals doorheen het jaar. Bekijk zeker welke mogelijkheden er zijn en welke je zou kunnen bijwonen! 


etiquette

Indonesiërs houden niet van conflicten en je zal dan ook geen verhitte discussies in het openbaar meemaken. Dit zou gezichtsverlies betekenen. Over het algemeen zullen Indonesiërs steeds glimlachen; zelfs in het geval van beschamende situaties. 


Bij het begroeten is het normaal een hand te geven, maar voor ons komt deze handdruk maar slapjes over. Het kan ook zijn dat een man jouw handen naar zijn borstkas brengt om te zeggen: "ik groet u vanuit mijn hart".


Ze zijn over het algemeen erg geïnteresseerd in buitenlanders en het zal dan ook zeker meer dan eens gebeuren dat je een spervuur van vragen over je heen krijgt. 


NASI GORENG

Rijst is het meest gebruikte ingrediënt in Indonesische gerechten en de meesten eten het zelfs als ontbijt, lunch én avondmaal! De gerechten worden vaak gekruid met koriander, komijn en gember. Een erg bekende bij ons is de typische 'nasi goreng'. 


Ook erg heerlijk is de 'bakso': een soort bouillon met hele grote rundvleesballen en vaak geserveerd met kroepoek of ander gefrituurde deegwaren. 


Er zijn vele regionale verschillen; in bepaalde gebieden wordt er zelfs hond gegeten of bijvoorbeeld gekookt in rundsbloed! 


klimaat

Indonesië ligt op de evenaar in het zuidoosten van Azië. Het gebied is bijna geheel tropisch en kent slechts 2 seizoenen; een droog en een nat seizoen. Op de hoogste plekjes van de berggebieden na kennen bijna alle grote eilanden een tropisch regenwoudklimaat. 


Op zoek naar indrukwekkende onweersbuien? Dan ben je in Indonesië aan het juiste adres (vooral in het westen)! Ook vulkaanuitbarstingen zijn er niet zeldzaam. 


       Indonesia flag vector - free download


TAAL

De officiële taal van Indonesië is het ‘Bahasa Indonesia’. Het is geen moeilijke taal om te leren aangezien het geen lidwoorden, ingewikkelde vervoegingen of geslachten kent. De woorden worden uitgesproken zoals ze zijn gespeld. Je zal er ook nog woorden horen die herkenbaar zijn door de Nederlandse overheersing uit het verleden. 


Er zijn echter nog talrijke talen aanwezig, waaronder het veelgesproken Javaans. 


ONDERWIJS

Je zal er les volgen in een publieke of private school. Het schooljaar kent er andere periodes dan bij ons. Het start namelijk in juli en eindigt het volgende jaar in juni. 


Voor 16 tot 18-jarigen bestaat er de bovenbouw. Hier krijg je naast de standaardvakken ook een keuzerichting. 


Programma's

aanbod

Schoolprogramma 10m 

Cultuurbad 2m


Prijs

€6700 (10m)

€3650 (2m)


Vertrek

Schoolprogramma: begin juli 

Cultuurbad: midden juni


leeftijdsvoorwaarden

Schoolprogramma: 6/7/02 - 6/1/04

Cultuurbad: 15/6/02 - 15/12/03