FAQ's Praktische Zaken
WORDT ER EEN VERZEKERING VOORZIEN VOOR DE DUUR VAN HET PROGRAMMA?
Voor programma’s buiten Europa langer dan 3 maanden zorgt YFU sowieso voor een verzekering. Dit is een groepsverzekering van Expat&co die YFU afsluit en die zowel medische kosten als burgerlijke aansprakelijkheid dekt. Ook ziekte door het coronavirus wordt gedekt door de verzekering.Op het kandidatenweekend (maart) krijgen de ouders hierover meer informatie. De verzekeringspolis bezorgen we jou voor vertrek.
De studenten voor programma’s binnen Europa en deelnemers van de korte programma’s zijn zelf verplicht om een geschikte ziekteverzekering, ongevallenverzekering en verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid aan te tonen. Meestal voorziet de particuliere gezinspolis in een Europese dekking. Voor ziekenfondsverzekerden bestaat de mogelijkheid van dekking in de landen waarmee het ziekenfonds een verdrag heeft afgesloten. YFU kan hierin advies geven indien gewenst. Een optionele reisbijstandsverzekering kan ook aangevraagd worden via YFU.
HEB IK RECHT OP HET GROEIPAKKET ALS IK IN HET BUITENLAND STUDEER?
Studenten die tijdens hun middelbaar in het buitenland naar school gaan en jonger dan 18 zijn, hebben zonder voorwaarden recht op het groeipakket. Hier moet je niet voor doen. Als de student in het jaar van de uitwisseling 18 zal worden, moet er een formulier ingevuld worden door de school in het gastland. Meer info hierover kan je aanvragen bij de uitbetaler van het groeipakket.
Bij vrijwilligersprojecten van langere duur (vanaf 2 à 3 maand) kan je niet rekenen op kindergeld aangezien je hier geen onderwijs volgt.
HEB IK EEN VISUM NODIG?
Dit is afhankelijk van de gekozen bestemming. Doorgaans heb je een visum nodig eens je buiten Europa op uitwisseling gaat. Binnen Europa is meestal een Belgische identiteitskaart voldoende. Soms heb je voor een kort programma (bv. minder dan 3 maand) buiten Europa enkel een internationaal paspoort nodig, maar geen visum.
Na je inschrijving krijg je gedetailleerde instructies om je verblijfsvergunning in orde te brengen. Het is belangrijk te wachten tot als wij jou contacteren. YFU zorgt immers voor de officiële documenten die nodig zijn voor het aanvragen van een visum, maar jij zal wel persoonlijk jouw internationaal paspoort en visum moeten aanvragen. Het duurt soms even voor we de nodige documenten van onze partners krijgen, normaal gezien krijg je ergens in mei alles toegestuurd.
Het heeft geen nut met de visumaanvraag te beginnen vooraleer je alle documenten van YFU verkrijgt.
HOE GAAT HET OP HET VLIEGVELD, WORD IK DAAR UITGEZWAAID EN OPGEHAALD DOOR YFU?
Als jij dat wilt, komen we je graag uitzwaaien! Afscheid nemen is soms lastig en dan is het handig als er een vrijwilliger mee is om de klok wat in de gaten te houden. We vragen je steeds op voorhand of je luchthavenbegeleiding hier in België wilt. In je gastland zal je bijna altijd ontvangen worden door een vrijwilliger of soms ook door je gastgezin. Indien je nog verder moet reizen vanop je aankomstplaats, zullen vrijwilligers je daarbij op weg helpen.