FAQ's Gastland
KAN IK IN MIJN GASTLAND ZELF EEN VOORKEUR AANGEVEN VOOR MIJN FAVORIETE REGIO’S?
In sommige landen is dat mogelijk, maar niet overal. Vaak komt er ook een extra kost kijken bij regiokeuze. Als je je vroeg inschrijft, is in die landen de kans groter dat je je keuze van regio zal kunnen krijgen, omdat er dan meer tijd is om een gastgezin te zoeken. Contacteer het kantoor via outbound@yfu.be om na te vragen wat de mogelijkheden per land zijn!
MOET IK DE TAAL VAN MIJN GASTLAND AL KUNNEN SPREKEN VOOR VERTREK?
In de meeste gevallen is dit geen vereiste (wel voor China, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Zuid-Korea, Japan, VS, VK en Wallonië). Er wordt meestal enkel een basiskennis vereist. Goed om te weten is dat Zuid-Korea wél hoge eisen stelt, omdat zij verwachten dat je onmiddellijk zonder probleem kan meedoen op school.
Doorgaans wordt er wel van je verwacht dat je over een basiskennis Engels beschikt. Dit is belangrijk om informatie te verkrijgen op het oriëntatiemoment ter plaatse. Dit zal ook in het begin de voertaal zijn onder de internationale studenten. In veel landen zal je gastgezin wel weinig of geen Engels spreken, het is dus de bedoeling om de taal van je gastland te leren! Als je wil, kan je op voorhand al proberen de basis onder de knie te krijgen via apps zoals DuoLingo.
Sommige landen vragen een taaltest af te leggen, maar hier hoef je niet bang voor te zijn. Ze zijn vaak bedoeld om je taalniveau te meten, zodat je indien nodig een cursus kan volgen in je gastland. Er is ook bijvoorbeeld nog nooit een YFU-student uit Vlaanderen niet geslaagd voor de ELTiS test die je aflegt als je naar de VS vertrekt.
HOE KAN IK DE TAAL LEREN?
Sommige gastlanden sturen voor vertrek een taalboekje op voor de kandidaten die naar dat gastland zullen komen. Op deze manier kan je al enkele basisdingen vooraf oefenen. Aarzel ook niet op internet of in de bibliotheek het een en ander op te zoeken. Voor sommige talen zijn er gemakkelijk taalcursussen te vinden (bv.: Spaans, Chinees, Duits, Italiaans, Japans,…). Bij aankomst staat er bij vele gastlanden een spoedcursus op het programma zodat je met een basiskennis naar je gastgezin kan trekken. Sommige programma's bieden zelfs een langere cursus (een aantal weken) aan in het programma. Indien deze mogelijkheid niet bestaat; vraag dan zeker ter plaatse naar de opties om een extra cursus te volgen indien gewenst.
Tijdens het programma zal je jezelf moeten inspannen om de taal onder de knie te krijgen. Het duurt even, maar het gaat vrij snel aangezien je in het gastland doorgaans omringd zal worden door klasgenoten, familieleden, vrienden, kennissen … die enkel de taal van het gastland spreken. Spreken er toch veel mensen Engels tegen jou? Je mag er hen zeker (op een vriendelijke manier) op wijzen dat je hun taal wil leren. Wees niet bang om te proberen; niemand struikelt over taalfouten die je maakt! Inspanningen worden altijd en overal zeer gewaardeerd. Je zal versteld staan van hoe snel je het leert en hoe vlot je in de taal communiceert op het einde van de uitwisseling.
KAN IK RONDREIZEN TIJDENS/NA MIJN UITWISSELING?
Ja, maar je moet je aan de reisregels van je gastland houden! Reizen op je eentje is doorgaans niet toegelaten, ook al ben je al ouder dan 18. Je kan wel reizen met je gastouders, YFU of jouw gastschool of indien jouw ouders en YFU expliciet toelating gegeven hebben voor die specifieke trip. Veel YFU-organisaties geven de studenten de kans om hun gastland te verkennen aan de hand van lokale culturele activiteiten, seminaries, (optionele) trips…
Onthoud wel: you don’t go abroad for globetrotting. Een uitwisseling is geen vakantie noch reisprogramma. Het draait rond het leren kennen van een nieuwe cultuur en het plaatselijk leven alsof het jouw thuisland is. Ondanks het feit dat je buitenlander bent ben je dus geen toerist. Het doel is je op het einde van je uitwisseling als een "local" te voelen. Het reizen mag dus je aanpassing aan de cultuur en het dagelijkse leven en in je gastland niet beletten.
MAG IK ALCOHOL DRINKEN OF ROKEN TIJDENS MIJN UITWISSELING?
In heel veel landen staat YFU niet toe dat je rookt of drinkt. Elk gastland heeft eigen wetten, maar ook YFU-specifieke regels die je verplicht bent te volgen. In veel gastlanden is roken onder een bepaalde leeftijd bijvoorbeeld verboden of heeft het gastgezin er bezwaar tegen dat de student rookt. Het is sowieso moeilijk om rokende studenten te plaatsen. Als je betrapt wordt op roken of drinken terwijl je dat niet mag, bestaat de kans dat je teruggestuurd wordt.