FAQ's Gastgezinnen
IS HET ZEKER DAT IK EEN GASTGEZIN KRIJG EN WANNEER WEET IK WAAR IK TERECHT ZAL KOMEN?
Ja, er wordt steeds voor iedereen een gastgezin gevonden! YFU garandeert plaatsing in het land waarvoor de deelnemer is geaccepteerd tenzij zwaarwichtige redenen en onvoorziene omstandigheden dit verhinderen (dit kunnen zijn: vijandelijke inval, feitelijke oorlogstoestand, staat van beleg, ernstige oproer, of andere uitzonderingstoestanden).We geven de informatie over je plaatsing in een gastgezin onmiddellijk door van zodra wij deze ontvangen van het YFU-gastland. Soms kan de zoektocht heel lang duren. Als algemene regel brengen we je ten laatste 2 weken voor vertrek op de hoogte van een plaatsing. Af en toe durft het gebeuren dat er bij aankomst nog geen definitief gastgezin voor jou gevonden is. Dan wordt je tijdelijk in een aankomstgezin geplaatst.
Op die manier kan je de oriëntatie bij aankomst meemaken en krijgt het gastland nog extra tijd om verder te zoeken. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als jouw definitieve gastgezin nog op verlof is wanneer jij aankomt. Een aankomstgezin kan ook beslissen om een student definitief te hosten. Bekijk een aankomstgezin of tijdelijke plaatsing dus zeker niet negatief!
Belangrijk om te weten: Als de gastgezinnenzoektocht moeizamer verloopt, informeren we je zeker. Dit is echter uitzonderlijk. Het belangrijkste is om geduldig af te wachten tot we jou contacteren over je plaatsing.
KAN IK MIJN GASTGEZIN KIEZEN?
Neen, je kan niet beslissen bij welk gastgezin je terecht komt. De organisatie in het gastland zoekt naar een gastgezin dat past bij jouw persoonlijkheid en interesses. In je dossier kan je aangeven wat jij belangrijk vindt en in welke situaties en omgeving dat jij denkt dat je het best aardt. Het is dus zeer belangrijk om je dossier grondig in te vullen! Dit zijn immers de enige (!) richtlijnen die YFU heeft om jou voor te stellen aan de gastgezinnen en een match te vinden.
Ken je al een gezin dat het wel ziet zitten je te hosten in je gastland? Dit moet eerst altijd nagevraagd worden op kantoor. Deze mensen kunnen in geen geval familie zijn van de uitwisselingsstudent. In je dossier kan je de gegevens van dit potentieel gastgezin aangeven en dan kan YFU in het gastland nagaan of dit gezin in aanmerking komt. Het is niet gegarandeerd dat je daar terecht kan, maar de kans is groot.
WAT ALS IK NIET GELUKKIG BEN IN MIJN GASTGEZIN
YFU doet altijd haar uiterste best om een passend gastgezin voor je te zoeken. Wij doen dat op basis van je dossier, het is dus in je voordeel om uitgebreid op alle vragen te antwoorden!
Soms loopt het wel eens verkeerd, is de klik er niet of passen jullie gewoon niet bij elkaar. We zullen normaal gezien eerst samenzitten met jou en je gastgezin om de problemen te bespreken, samen met enkele vrijwilligers van YFU die de situatie kennen. We proberen dus eerst om het probleem op te lossen. Als echter blijkt dat het echt niet lukt, dan kan je overgeplaatst worden naar een ander gastgezin. YFU probeert je in dezelfde regio te plaatsen, zodat je niet van school moet veranderen. Onthoud ook zeker dat veranderen van gastgezin niet per se betekent dat je iets fout gedaan hebt, wat bij het ene gastgezin soms heel goed is, kan een ander gastgezin absoluut niet waarderen.
WAT KRIJGEN GASTGEZINNEN VOOR HET HOSTEN VAN EEN STUDENT?
Geen vergoeding, maar wel een interculturele ervaring en jóuw liefde! Gastgezinnen worden door de organisatie in het gastland voornamelijk geselecteerd op basis van motivatie en interesse in andere culturen. Zij staan in voor kost en inwoon, maar krijgen hiervoor geen financiële vergoeding. YFU gastgezinnen hosten een student dus vrijwillig, op enkele uitzonderingen na.* Het gastgezin geeft je een plaats om te wonen, biedt maaltijden aan en zorgt voor een warme ontvangst en begeleiding. In principe moet jij instaan voor alle andere kosten die jij zelf maakt, (transport naar school, activiteiten met jouw vrienden, hobby’s,...) Het is dus van belang dat je wat zakgeld ter beschikking hebt. Je krijgt hier zeker advies over van ex-uitwisselingsstudenten op de landeninfo tijdens het 2de voorbereidingsweekend.
*Enkele uitzonderingen: Als je op uitwisseling gaat naar Canada, het Verenigd Koninkrijk of Ierland, wordt het gastgezin wél vergoed. Dat heeft ermee te maken dat de markt daar erg competitieF is en het dus onmogelijk is onbetaalde gastgezinnen te vinden. Indien je je inschrijft voor een programma waarbij het gastgezin betaald wordt, laten we je dat altijd weten.
VERBLIJF IK BIJ EEN GASTGEZIN BIJ HET COLLEGEPROGRAMMA?
Dat hangt af van programma tot programma. In sommige landen kom je wel terecht in een gastgezin, in andere niet. Soms verblijf je slechts deeltijds in een gastgezin, dat is bijvoorbeeld het geval voor het Volkshogeschoolprogramma in Noorwegen: tijdens de schoolperiode verblijf je op campus, in de lange weekends en vakanties ga je naar een gastgezin.