FAQ's Afstuderen
KAN IK IN HET BUITENLAND AFSTUDEREN?
We kunnen absoluut niet garanderen dat je een diploma behaalt in de school van je gastland. Hoewel het soms gebeurt, is dat eerder de uitzondering. Heel wat scholen of gastlanden geven je wel bijvoorbeeld een certificaat om aan te tonen dat je een semester of jaar in je gastland naar school bent gegaan.
IS HET MOGELIJK MIJN VLAAMSE DIPLOMA TE KRIJGEN ALS IK MIJN LAATSTE JAAR IN HET BUITENLAND STUDEER?
We kunnen niet garanderen dat je je diploma in België haalt als je je laatste jaar in het buitenland studeert. Je contacteert hiervoor best je school. De school heeft de bevoegdheid om jou een diploma secundair onderwijs uit te reiken. Indien zij overtuigd zijn dat je voldoet aan de vereisten om een diploma middelbaar onderwijs te verkrijgen kunnen zij dit geven. Het kan zijn dat ze jou vragen te bewijzen dat je voldoende kwaliteiten bezit om je diploma te behalen, bv. door middel van vakken die je in het buitenland moet volgen, examens die je achteraf moet afleggen,… In onze ervaring gebeurt het zelden dat een school dit zonder meer toestaat.
Een andere optie is om je vakken via middenjury af te leggen. Enkele Vlaamse YFU-studenten hebben dit in het verleden gedaan. Je kan bijvoorbeeld voor je vertrek al enkele vakken afleggen en dan in de zomer van je terugkeer de laatste vakken afleggen, of je kan je volledige vakkenpakket na je uitwisseling op deze manier afleggen.
KRIJG IK EEN DIPLOMA BIJ HET COLLEGEPROGRAMMA?
Net zoals bij het schoolprogramma is het uitzonderlijk dat je na je collegeprogramma een diploma krijgt, omdat je op een jaar tijd niet kan afstuderen. Het kan wel zijn dat je een certificaat ontvangt op het einde van je programma om aan te tonen dat je in het buitenland naar een universiteit gegaan bent. Je kan mogelijk wel een diploma krijgen als je het Volkshogeschoolprogramma in Noorwegen volgt. Dat hangt af van school tot school.
TELT MIJN UITWISSELING IN HET BUITENLAND MEE VOOR MIJN BELGISCHE STUDIE?
Als je een jaar of semester les volgt in het buitenland bestaat de kans dat je niet dezelfde vakken en dezelfde inhoud van die vakken leert als je klasgenoten in België. Veel hangt dus af van het land, de school en de studierichting waarin je terechtkomt in het buitenland. Op dat laatste heeft YFU Vlaanderen trouwens vaak geen invloed. Een gelijkstelling kan na terugkeer aangevraagd worden, maar de kans dat jouw schooljaar in het buitenland gelijkgesteld wordt is doorgaans klein.
Bespreek dit eerst en vooral met je school!
De school waar je naartoe gaat na je uitwisseling beslist immers of je onmiddellijk in het volgende jaar kan starten of je jouw jaar moet overdoen. Vraag aan hen wat hun opinie hierover is en wat hun criteria hiervoor zijn. De kans bestaat dat je je jaar over zal moeten doen. Een uitwisseling kan een ‘verloren’ jaar lijken, maar besef dat wat je in het buitenland zal beleven je nooit zal ervaren in je thuisland. Wereldwijd vertrekken duizenden studenten voor zo’n avontuur in een buitenlandse school en hernemen hun studie waar ze gestopt zijn na terugkeer in eigen land. Wereldwijd ben jij dus zeker geen uitzondering!
IS EEN UITWISSELINGSJAAR EEN VERLOREN JAAR?
Stel deze vraag aan eender welke teruggekeerde uitwisselingsstudent en je zal hetzelfde antwoord krijgen: nee!
Ondanks het feit dat je uitwisselingsjaar waarschijnlijk niet meetelt in jouw Belgische studie is het een ervaring die niet vergelijkbaar is met een schooljaar in België.
Tijdens een uitwisseling leer je jezelf kennen, word je zelfstandiger en krijg je meer zelfvertrouwen. Dit alles zal worden weerspiegeld in je persoonlijkheid. De tijd die je in het buitenland hebt doorgebracht, is zeker niet verloren. Het laat zien dat je je kunt aanpassen en dat je verantwoordelijk bent.